Home
Shockwave-therapie
Fysiotherapie
Manuele Therapie
Bekkenfysiotherapie
Zwangerfit
Geriatriefysiotherapie
Dry needling
Fysiofitness
Aandoeningen
Behandelingen
Algemene informatie
           

           

           

          

 

Scheefstand van de wervelkolom (scoliose):


Scoliose, wat is dat  ?

Scoliose is voor velen een vreemd, onbekend woord. Toch komt scoliose regelmatig voor.
Van elke duizend mensen hebben er 40 scoliose, van wie vier in ernstige mate.

 

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat).

Kort gezegd: een kromme rug. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht  ontstaat( C-scoliose), maar meestal zijn er twee bochten ( S-scoliose).

Daarnaast draait bij scoliose de wervelkolom om haar as. De verdraaiing van de wervelkolom kan op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben veroorzaken.

Afbeelding scolioseDie bolling wordt gibbus of bochel genoemd.

 

Wanneer en waardoor ontstaat een scoliose ?

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig( bv. congenitaal, laterale decubitus van het embryo, enz.), maar openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene, vaak rond de leeftijd van tien jaar. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot (bv. beenlengte verschil), de zenuwen(bv. een dominant zenuwstelsel), de spieren of het bindweefsel (bv. een hogere spanning van het buitenste hersenvlies (dura mater) langs een kant van de wervelkolom). In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose die ontstaat tijdens de groei echter onbekend. Een scoliose kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.

 

Wat houdt het hebben van een scoliose in ?

Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van de longwerking tot gevolg hebben. Op latere leeftijd kan scoliose wel leiden tot pijn en vermoeidheid. Is de scoliose op latere leeftijd ontstaan dan geeft zij vaak veel pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

Verder kan een scoliose gepaard gaan met bijvoorbeeld:

Gekanteld bekken door beenlengte verschil waardoor klachten in de benen.

Aandoening van de tussenwervelschijven (disci intervertebralis).

Zenuwbeknelling.

Hoofdpijn.

Uitstralende pijn naar de benen, bovenrug en/of nek.


Wat kan uw fysiotherapeut voor u doen ?

Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt, des te beter kan de behandeling kan zijn. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht door bijvoorbeeld oefeningen van de spieren rondom de wervelkolom verdere verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen. Er kan door middel van fysiotherapie afname van de scoliose teweeg worden gebracht.

Verder kan een fysiotherapeut aan de secundaire klachten ten gevolge van de scoliose verlichting brengen. Ook kan de fysiotherapeut u voorlichten over hoe u het beste met de scoliose om kunt gaan om zo weinig mogelijk lichamelijke hinder hiervan te ondervinden.

Bron: Wikipedia, patiëntenverenging scoliose.